Gezond en verantwoord afvallen met 5 tips

Gezond en verantwoord afvallen met 5 tips

Wil jij kilo’s kwijtraken zonder je lichaam (en jezelf) af te straffen met een streng dieet? Met deze simpele tips voor een gezonde levensstijl kun je makkelijk én gezond afvallen.

Gezond afvallen is slim afvallen

Er zijn twee manieren om gewicht te verliezen: snel afvallen en slim afvallen. De eerste optie bereik je door een onplezierig (crash)dieet te volgen. Hoewel een streng eetschema snel resultaat oplevert is het erg ongezond doordat je belangrijke voedingsstoffen tekortkomt. Daarnaast heeft deze manier van afslanken een zure nasmaak: het jojo-effect. Wanneer je stopt met diëten en je oude eetpatroon hervat komen de verloren kilo’s terug als koopjesjagers tijdens de Black Friday sales. Het alternatief? Een gezonde levensstijl waarmee je verantwoord gewicht verliest. Gewicht wat dan ook écht wegblijft. Adios, kilo’s!

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Gezond afvallen zonder hongerstaking

Als je aankomt slaat je lichaam overtollige energie op in de vorm van vet. Lichaamsvet raak je weer kwijt door het te verbranden. Dit doe je door een energietekort te creëren. Je verbruikt dan meer calorieën dan dat je binnenkrijgt waardoor je lijf energie uit onwelkome isolatie op je buik haalt en jij gewicht verliest. Velen vertalen dat naar jezelf uithongeren en ondertussen obsessief sporten. Een dikke vette no-go, want het doet je lichaam in alle opzichten meer kwaad dan goed. Hoe kun je dan wel gezond en verantwoord afvallen? We geven je 5 tips. Numero uno: eet!

Tip #1: Eet puur uit liefde voor je lijf

Natuurlijk moet je minder eten als je wilt afvallen. Of eigenlijk, minder van het eten dat je normaal gesproken eet. Wil je verantwoord afvallen? Dan geef je je lichaam wat het nodig heeft. Spoiler: je lijf heeft geen bewerkte producten nodig. Deze bevatten namelijk vaak verzadigde vetten, transvetten en één van onze grootste vijanden: geraffineerde suikers. En we hebben het hier niet alleen over koekjes en ketchup, we’re talking real nasty stuff. Bijvoorbeeld een zoet-zure augurk die voor 7% uit suiker bestaat. Eet er drie en je werkt zonder het te weten een suikerklontje naar binnen. Als je gezond wilt afvallen eet je natuurlijk voedsel en vervang je zure suikerbommen met onbewerkte minikomkommers.

Tip #2: Kies je calorie

Calorieën hebben met de tijd onterecht een slechte reputatie gekregen want het enige wat ze doen is energie tellen. Energie die jij en ik nodig hebben om te bewegen, te denken – om te bestaan. Maar dus ook energie die, wanneer je deze niet opmaakt, je dwingt om een steeds grotere maat broek te kopen. Slim afvallen betekent dat je bewust kiest waar jouw lichaam calorieën vandaan haalt. Hiervoor kun je kiezen uit de drie bekende voedingsstoffen: koolhydraten, vetten en eiwitten. Elk van de drie heeft een belangrijke functie en is onmisbaar voor gezond afslanken. Maar je kunt zeker onderscheid maken tussen friend or foe.

Koolhydraten: worden omgezet in onder anderen glucose waar je hersenen niet zonder kunnen.

Vetten: zijn nodig als bouwstof én brandstof voor je lichaamscellen.
Eiwitten: zijn vanaf nu je nieuwe matties. Lees hieronder waarom je deze absoluut nodig hebt als je door middel van een gezonde levensstijl wilt afvallen.

Tip #3: Maak je spieren bl-ei

Eiwitten (proteïne) bevatten essentiële aminozuren die het lichaam zelf niet aanmaakt maar wel extreem belangrijk zijn voor spieropbouw en spierherstel. Hoe meer spieren je hebt, hoe sneller je vet verbrand en hoe makkelijker je op een natuurlijke en verantwoordelijke manier gewicht verliest. Daarnaast zorgen eiwitten ervoor dat je minder honger hebt, simpelweg omdat ze minder snel verteerd worden. Zo helpt eiwitrijkvoedsel je op meerdere manieren gezond afslanken. Je vindt proteïne in dierlijke producten zoals kwark, kip en ei maar ook in plantaardige bronnen zoals amandelen, quinoa en peulvruchten. Als je niet genoeg proteïne binnenkrijgt kun je eiwitsupplementen aan je eetpatroon toevoegen.

Tip #4. Beweeg wanneer het kan

Okay, let’s be honest. Fanatieke krachttraining helpt om vet in spieren om te zetten waardoor je vliegensvlug verantwoord kunt afvallen. Je vanaf morgen kapot trainen is echter een slecht plan. Door intensief te sporten verbrand je inderdaad veel calorieën en verlies je snel gewicht maar om te voorkomen dat je lichaam overbelast raakt moet je dit langzaam opbouwen. Om gezond gewicht te verliezen pak je ten eerste de benenwagen naar de supermarkt en de fiets naar je werk. Maak mooie lange wandelingen, doe een thuis workout en breid dit uit naar bezoekjes aan de sportschool wanneer je er klaar voor bent.

Note: Beweging is niet alleen een must voor natuurlijk afvallen maar in alle opzichten gezond. Zorg er dus voor dat sporten geen ‘moetje’ wordt waar je op den duur steeds meer tegenop gaat kijken.

Tip 5#. Slaap lekker

De laatste tip om gezond af te vallen is ook de makkelijkste. Goed slapen is het simpelste wat je kunt doen om verantwoord afvallen te bevorderen. Onvoldoende nachtrust verstoort je natuurlijke ritme waardoor je stofwisseling vertraagd. Het gevolg is dat je lichaam calorieën minder snel verbrandt en je plan om slim af te vallen compleet in de soep loopt. Wanneer je moe en futloos bent heb je ook nog eens minder zin om actief te zijn terwijl je wel meer gaat eten omdat je lichaam het gebrek aan slaap probeert te compenseren met eetbare energie. Slim en gezond afslanken kan alleen als genoeg slaapt. Over het algemeen is dit zo’n 7 uur per nacht.

Duurzaam afvallen met een gezondere en betere levensstijl

Je verdient het om fit te zijn en lekker in je vel te zitten. Wees lief voor jezelf en leg jezelf geen onhaalbare regels op waar je diepongelukkig van wordt. Gezond afvallen en op gewicht blijven doe je niet door een aangepast dieet te volgen maar door een gepaste levensstijl voor jezelf te ontwerpen. En ja, je zult afscheid moeten nemen van sommige gewoontes. Of beter gezegd, je gaat hardnekkige ongezonde gewoontes vervangen met een gezonde versie waar jij en je lichaam gelukkig van worden. De juiste kennis, tips en tricks maken verantwoord afvallen appeltje eitje. Ben jij er klaar voor om die ongewenste kilo’s voorgoed vaarwel te bonjouren?
Volg je Patser.life al op social media? Het lijkt ons leuk om je ook daar te zien!
Deze artikelen vind je vast ook leuk
Aanbevolen producten